Saturday, April 5, 2014

Paprik Orang Muda..


Paprik..kalau dekat retaurant siam memang terbaikla kan.. tapi kat rumah pun boleh buat jugak,, sapa kata xboleh kan...simple saja hatni..mai nak tnjukk.! Ni resipi utk satu family.

Paprik Orang Muda


1 kg         Daging ( direbus dan dihiris )
50gm       sos cili
50gm       sos tomato
50gm       cili boh ( cili kering direbus yang dikisar dgn air ,dlam bntuk paste )
100ml      air limau
50gm        gula
20gm       garam
20gm        serai  ( dihirs )
50gm       bawang ( dihiris )
20gm       Halia
10 helai    daun limau perut
500ml      Stok daging ( air rebusan daging )


sayur wajib ada :  Kacang panjang, bunga kobis, karot, jagung muda , yang lain tu ikutla nk letak ke x, sayur lagi bnyak lagi ssodap!

garnising : daun ketumbar

Cara-caranya

1-  Tumiskan halia, bawang, serai, daun limau perut sehingga naik bau, lepastu masukkan cili boh , sehingga naik bau dan masukkan pula semua sos yang terlibat..haha
2-seletah tumis semua sos , masukkan stok daging air limau dan perisakan bgi sodap mulut tu haaa..
3- dah siap perisa, masukkan sayur yang terlibat, mulakkan dengan sayur yang keras, sebab lambat masak, disusuli sayur lembut .
4- biarkan mendidih, masukkan daging rebus tu, tutup api, settle!..
* nak bgi kuah pekat, bncuh tepung jagung dengan air sikit, masukkan sewaktu mendidih.( tepung jagung 2 sudu- 4 sudu  jer )

No comments:

Post a Comment